Ochtendwandeling in domein van de familie Koch in Gooreind.

Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Wanneer

  • zondag 2 februari 2020 08u30 - 12u00
Kerkplein Kalmthout Centrum - KERKENEIND , 2920 KALMTHOUT
Dit jaar trekken we voor onze ochtendwandeling naar het voormalige domein van de familie Koch in Gooreind. Het was 1846 toen Jaak Koch besloot om het terrein van zo?n 4,5 hectare te kopen waarop hij in 1899 een kasteel liet bouwen. Hij ontwikkelde er een ossenboerderij en legde wegen en grachten aan. Op het hoogtepunt werkten er zelfs honderd mensen. In 1952 werd het kasteel helemaal afgebroken.
Dit jaar trekken we voor onze ochtendwandeling naar het voormalige domein van de familie Koch in Gooreind.
Het was midden de negentiende eeuw (1846) toen Antwerpenaar Jaak Koch besloot om een terrein van zo’n 4,5 hectare te kopen dat toen eigendom was van de chemische fabriek Tressaert. Alles werd tot de laatste steen afgebroken en in de plaats verrees in 1899 een kasteel. Koch, een zakenman in hart en nieren, ontwikkelde er al snel een ossenboerderij. Overal kwamen wegen en grachten. Op het hoogtepunt werkten er zelfs honderd mensen. Maar toen de markt van de veehandel in elkaar stuikte, verdween ook de ossenkwekerij en het hele domein werd omgetoverd tot een park. Jaak Koch stierf uiteindelijk in 1903 waardoor het hele domein in handen kwam van een Londense bankiersfamilie met aan het hoofd neef Maurice Koch.
Het was die Maurice Koch die alle gebouwen uiteindelijk liet samensmelten tot een groot kasteel. In de jaren na 1912 maakte de familie Koch ook naam als grote weldoener voor de arme gezinnen in Gooreind. Toen in 1914 de oorlogsjaren uitbraken, verbleven Koch en zijn familie in Londen. Maar dat betekende niet dat het kasteel leeg kwam te staan. Er verbleven verzwakte kinderen. De familie Koch zorgde ook voor de financiën voor de bouw van een kerk en een school. Tijdens WOII deed het kasteel dienst om gevangenen weg te steken en munitie te bewaren. Een zware bom vernielde het kasteel en het werd nooit meer heropgebouwd. In 1949 werd de maatschappij Société Génerale eigenaar. Het domein werd verkaveld tot een woonzone. In 1952 werd het kasteel helemaal afgebroken.
We vertrekken om 08.30h met eigen vervoer aan het kerkplein van Kalmthout Centrum en proberen dan zo goed mogelijk in groep naar het vertrekpunt te rijden.
Dat is de parking van de sporthal Koch in de Eikendreef 70 te Gooreind..
Om 09.00h starten we daar met de wandeling, vergeet zeker je laarzen niet als het regent!
Na de wandeling kan iedereen die dat wil en die nog tijd heeft nog iets mee gaan drinken in café Kochsegoed in de sporthal waarbij we geparkeerd staan.

Praktisch

Vertrek
Sporthal Koch, Eikendreef 70 te Gooreind
Voor wie
Alle gezinsleden
Georganiseerd door
Landelijke Gilde Kalmthout
Meer weten?
Prijs
gratis
Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten. Ontdek meer van onze ledenvoordelen.

Vragen? Contacteer organisator